Ansjovis: een kleine vis met groot belang

De motor van de voedselketen

Deze week heb ik ansjovis klaargemaakt voor jullie met geroosterde aubergine. Ondanks zijn kleine omvang is ansjovis enorm belangrijk voor de voedselketen onder water. Bijna alle vissen en zeevogels eten namelijk ansjovis wanneer ze in hun grote scholen naar het noorden trekken.

Niet voor iedereen

Dit is ook de reden waarom bepaalde mensen, zoals zwangere en zogende vrouwen en kleine kinderen, hun consumptie van grote vissen moeten beperken tot 1x per maand. Grote vissen voeden zich namelijk met kleine vissen, en dus ook met hun lever. In deze lever stapelen toxische elementen zich op. Wanneer grote vissen dan kleinere vissen opeten, eten zij ook de toxische elementen op. Deze vormen natuurlijk geen gevaar voor een gezond persoon, maar extra voorzichtigheid bij deze mensen is zeker gewenst. 

Met zout of in het zuur?

Heb je zelf wel eens ansjovis gemaakt of besteld? Dan herinner je je vast de zoute smaak. Dit komt omdat we sterk gezouten variaties van de vis gebruiken. Of als smaakversterker op pizza’s of zelfs bij andere visgerechten. Zelf herinner ik me vooral de ansjovis die ik op de terrasjes van Valencia bestelde. In de Spaanse cocina gebruiken ze namelijk ook variant die in het zuur is ingelegd. De typisch mediterraanse afwerking met knoflook, olijfolie en een vijftal andere kruiden maakt het un plato delicioso om je vingers bij af te likken.

Opgepast met zout

Heb je een hoge bloeddruk? Wees dan voorzichtig met deze vis. In onze Vlaamse keuken zijn we de sterk gezouten versie gewend. Natuurlijk bieden we bij De Rode Ajuin ook orthomoleculaire varianten van deze overheerlijke vis aan. Heb jij deze al geprobeerd?

Ben je al ingeschreven op onze nieuwsbrief?

© 2020 Boelet

Interessante links

Informatie